Talent, wat is dat eigenlijk?

De laatste tijd blijf ik me erover verbazen, dat iedereen druk in de weer is met talent, maar niemand de moeite lijkt te nemen om te definiëren wat dat “talent” dan is. Voor de meeste bedrijven gaat het over de “High Potentials”, de nieuwe toppertjes die het huidige management op termijn moeten vervangen.
Maar waar hebben deze “High Potentials” dan talent voor? Ze zijn door het huidige management aangemerkt als de coming men en women. Dat betekent dat ze vooral goed zijn in het doortrekken van de huidige lijn. Dwarsliggen is namelijk over het algemeen heel slecht voor je carrière. Met andere woorden, het zijn vooral de grootste conformisten die in deze categorie te vinden zullen zijn. En nu zal ik niet ontkennen dat deze talenten ook nodig zijn om de zaak in goede banen te leiden. Maar is dat het talent waarmee je het schip op de juiste koers zet om mee te ontwikkelen met de veranderende wereld om ons heen?

Conformeren leidt meestal niet tot innovatie. Daar heb je non-conformisten voor nodig. Mensen met een talent om altijd weer de waarom-vraag te stellen …..

One Reply to “Talent, wat is dat eigenlijk?”

  1. Over talent:

    Paul Biegel, kinderboekenschrijver, vertelde mij dat hij er een keer achter kwam, tot zijn grote verbazing, dat niet iedereen verhalen ‘ binnen kreeg’.. zoals hij. Dat zou kunnen betekenen dat mensen niet altijd in de gaten hebben wat hun talent is .. ?

Geef een reactie